Geschiedenis

Molen De Jager is gebouwd in 1850 door bakker Kamhout en smit Wijnands.

Het verhaal wil dat de molen is opgericht uit woede tegen de molenaar van De Vos, de standaardmolen die aan de andere kant van het dorp stond.

Deze molen is in 1928 afgebroken, De Jager had De Vos dus geschoten.

 

De laatste particuliere eigenaar was Piet Vogel. Hij verkocht de molen, die inmiddels zo goed als op instorten stond, in 1969 aan Vereniging De Hollandsche Molen.

Deze liet de molen tussen 1973 en 1975 restaureren. Op 8 mei 1976, Nationale Molendag, werd De Jager officieel geopend.

 

 

Daarna maalde de molen wekelijks tarwemeel en tarwebloem voor verschillende bakkers in de omgeving. In 1984 overleed molenaar Vogel.

In de jaren daarna draaide de molen nog regelmatig. Maar na 2003 kwam de molen opnieuw stil te staan en ging het snel achteruit.

de jager oud 1In 2010 werd begonnen met een nieuwe restauratie. Op 24 december 2011 draaide de molen weer. Sinds die tijd wordt er weer regelmatig gemalen voor het maken van verschillende bakproducten, en bloem gemaakt voor een aantal andere molens in de regio.

Op de website allemolens zijn bijna 200 oude foto’s van de molen en de restauratie in 1974 te zien. Tik bij de zoekopdracht De Jager Oud-Vossemeer in en je krijgt een overzicht.